”I år tar jag knäcken!” -”på oss alla..”
När jag kokar knäck tar jag lika delar av allt, det tycker jag blir allra bäst. Till exempel:
2 dl sirap
2 dl strösocker
och 2 dl ekologisk vispgrädde
Hackad mandel efter behag
Koka upp och låt koka på jämn temperatur (annars bildas sockerkristaller) i 15-30 minuter beroende på kastrull.
Vakta noga så att det inte blir som närPappa Rudolfkokar knäck.
Kulprovet är ett sätt att kontrollera om knäcken har kokat länge nog. Ta en tesked knäcksmet ur kastrullen och droppa i ett glas kallt vatten. När knäcken stelnar så att den går att forma till en kula klarar den kulprovet. Är smeten för lös så ska den koka längre. Ju längre den kokar, desto fastare blir den.Mandeln rör du i precis innan knäcken är färdigkokad.
Lycka till och tugga försiktigt så att plomberna inte flyger!