Logotyp

rödbetskaka med valnötter och saffransglasyr

I söndags experimenterade jag fram en kaka till adventsfikat.Den blev faktiskt himla god, så jag tänkte dela med mig av receptet.

saffranskaka, rödbetskaka med saffransglasyr

saffranskaka, rödbetskaka med saffransglasyr

Ingredienser

  • 4 dl vetemjöl
  • 3 1/2 dl strösocker
  • 1/2 tsk salt
  • 1 tsk bikarbonat
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 1 msk kanel
  • 1 tsk malen muskotnöt eller kardemumma (om du väljer kardemumma, ta 2 tsk istället)
  • 3 1/2 dl raps- eller solrosolja
  • 3 ekologiska ägg
  • 3 dl rivna rödbetor (råa)
  • 2 1/2 dl valnötter (går lika bra utan om man inte tål)

Saffransglasyr

  • 200 g cream cheese eller liknande vegansk
  • 3 dl florsocker
  • 1 påse saffran(à 1/2 g)

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 175°C.
  2. Smörj och bröa en rund bakform, ca 24 cm i diameter. Jag använder en springform, det är så himla smidigt och då behöver man inte tänka på att stjälpa upp kakan sen när den är klar.
  3. Rör olja och ägg till en jämn smet. Blanda i de torra ingredienserna.Hacka valnötterna. Tillsätt rödbetor och valnötter.
  4. Häll smeten i formen. Grädda kakan mitt i ugnen i ca 45-50 minuter. (gör stickprov). Den ska vara lite kletig, men inte så att smeten följer med upp på stickan igen.
  5. Låt kakan svalna något i formen. Stjälp sedan upp den på galler och låt kallna under formen, eller om du som jag använder springform, ta bort formen.
  6. Saffransglasyr:Blanda ihop cream cheese, florsocker och saffran med en elvisp. Bre den släta krämen över kakan.

    och som vilken kaka eller tårta som helst så blir den absolut godast dagen efter när den har fått stå och safta till sig!
    Baka på lördag och servera på adventsfikat på söndag vetja!


Publicerat i Om mat. | 1 kommentar

En kommentar till “rödbetskaka med valnötter och saffransglasyr”

  1. Kacy skriver:

    This makes evetirhyng so completely painless.

Kommentera

Web Analytics