Logotyp

om att leva med ständig värk

.
Nu ska jag berätta en sak för er som påverkar det mesta i mitt liv. För ungefär tio år sedan var jag med i en allvarlig ridolycka. En uteritt som slutade i katastrof.
Min häst på 1,87 i mankhöjd snubblade i en rasande galopp. Jag minns inte vad som hände, jag minns bara känslan av att flyga. Jag landade med huvudet före, en häst som kom efter i ledet råkade trampa mig rakt över höften, tur i oturen att det inte var någon annanstans. I det ögonblicket tuppade jag av. Någon galopperade efter hjälp och jag togs till sjukhus.

Den här händelsen resulterade i en whiplashskada, en sådan nackskada som många som är med i bilolyckor får. Värken kom först tre månader efter olyckan och det tog lång tid innan man kopplade ihop olyckan med värken jag helt plötsligt fick i axlar och nacke.

Den finns alltid där, men ibland blir den hundra gånger värre. När jag har lyft för tungt eller överansträngt mig, ibland utan vidare förklaring.
Just nu är jag inne i ett sådant skov då jag har så ont att jag inte kan sova om nätterna.

Vanliga värktabletter hjälper inte alls, bara extremt starka på recept. Sedan nyår har jag dock slutat med kemiska preparat. Jag vill varken utsätta mig själv eller naturen för de biverkningar de ger. Jag tänkte istället berätta vad som hjälper mig och min tanke med att skriva det här är att det kanske är fler precis som jag som lever med värk som behöver tips och råd på alternativa behandlingsmetoder. Det behöver inte handla om just whiplash, men ja, ni förstår!

DSC_7913_kopia
En av mina bästa smärtlindrare är värme. Erik säger att det är märkligt att mitt kjoltyg inte tagit eld ännu då jag alltid står intryckt med baken så långt in i den öppna spisen jag kan komma. Allt det onda lindras så länge jag är varm. Bastu, varma bad, eld och tröjor är grejen!

DSC_8134_kopia
Varm dryck och mat lindrar med tro det eller ej. En tekanna på vedspisen dagarna i ända får upp värmen i kroppen.

DSC_8116_kopia
och mitt absolut bästa. Spikmattan! min räddare i nöden, den allra bästa vännen. Den lindrar nästan allt som gör ont.
Jag sover på min varje natt och har gjort i 6 år nu tror jag. Vid huvudvärk lägger jag den på kudden och sover med kinden emot, huvudvärken försvinner förvånansvärt fort då! Jag minns en sommar när jag bodde i stan. Jag hade fruktansvärd huvudvärk, en trubadur spelade gräsliga covers på restaurangen mitt emot och inga tabletter hjälpte, då testade jag för första gången att lägga huvudet på mattan och tänk! Värken lindrades så pass att jag kunde somna.
Värsta mirakelprodukten.

En annan sak som jag är sugen på att testa är det här ekologiska linimentet. Är det någon av er som testat? Jag önskar mig tigerbalsam i ekologisk tappning och det här linimentet verkar vara det närmaste man kan komma?

Jag ser fram emot era kloka ord och förslag. Låt oss göra världen lite mer smärtfri!
.
.


Publicerat i Allmänt, Om mig med taggarna , . | 37 kommentarer

37 kommentarer till “om att leva med ständig värk”

 1. elise skriver:

  viktigt och mycket intressant inlägg!

 2. sandra skriver:

  Hej,
  Jag läste om din smärta och tänkte tipsa om botanikan som finns i växjö trakten, för visst finns du i kalmar trakten?
  Jag använder hennes ansiktskräm lindblomma och morotsolja, helt suveräna och räcker länge. Linementet kanske
  är någe för dig:)

  http://www.botanikan.se/ortprodukter.html

  Det är trevligt att läsa din blogg. Speciellt när man sitter i kiruna och längtar lite till södern igen (från blekinge).

  Mvh
  Sandra

  http://www.botanikan.se/ortprodukter.html

  • rebecca skriver:

   Hej!
   Ja, helt rätt! Jag bor i Kalmartrakten! Tack snälla för tips, jag ska testa snarast! Vad härligt att jag kan ge dig lite södervibbar genom internetrymden! Stor kram från Småland

 3. Therese skriver:

  Jag har haft värk i 12 år i år och diagnosticerades efter många år med fibromyalgi. För mig har det varit många turer till följd av värken, men idag kan jag väl säga att det som fungerar för mig (inte alltid, då dåliga skov helt enkelt kan rasera det mesta) är: att träna regelbundet (styrketräna så att jag blir stark och slipper bära fel och få ont av det, yoga så att mina muskler slappnar av, kondition för att blir av med stress och pumpa ut adrenalin i kroppen), att äta regelbundet (aj, vad ont jag hade under de år jag hade anorexi/ätstörningar (har även tagit bort vissa livsmedel)), att sova ordentligt (blir lätt en ond spiral för värken om jag vänder på sovtimmarna), variera mellan att stå och sitta när jag arbetar, vara flexibel (inte göra lika mycket varje dag utan lite lagom (och inte ta i för mycket de dagar jag mår bra) och faktiskt inse mina begränsningar), att öva på att acceptera smärtan (även om jag alltid kommer avsky den och bli ledsen av hur den har påverkat mitt liv), meditera och öva på kroppskännedom (för att lära mig att se skiftningar i smärtan och stå ut även då jag tror att det är omöjligt), vara med djur (finns inga som tröstar så bra och som alltid står kvar vid en sida så bra), berätta om smärtan när det behövs för de som är omkring mig (och omge sig med vettiga, förstående människor som ser en för den man är), ta hjälp (även om det är något jag kämpar med mest hela tiden), skilja min identitet från smärtan och samtidigt acceptera att den är en ständig del av mitt liv (kämpar fortfarande med och kommer säkert göra hela livet), inte frysa (som du skrev, för mig är vintern PEST), balansera mitt liv (ibland är det värt att ha ont i tre dagar). Megastor kram till dig! Hoppas du hittar något tips här. Du får gärna maila om du vill.

  • rebecca skriver:

   Åh vad du är fin. Tack för att du delar med dig av dina erfarenheter. Jag tror att jag är bra på att äta rätt och motionerar och styrketränar i min vardag, vedhuggning, mockar hos djuren, trädgårdsfix osv. Jag har tänkt att börja med yoga. Ska bara komma till skott. Stor kram till dig, och återigen tack!

 4. ulrika skriver:

  Hej!

  Vad fint att du delar med dig av dina erfarenheter <3 Jag tycker c/o Gerds produkter är fantastiska!
  Den hjälper bra mot träningsvärk tycker jag + att jag alltid använder värme (vetekudde) samtidigt.

  Kram Ulrika

 5. Lena S skriver:

  Hej Rebecca!

  Att det gick så illa :(
  Jag hoppas verkligen att du fick ut något via hästens ansvarsförsäkring!
  Fast det var inte det jag tänkte :) utan vet du att det finns kuddar, som spikmattan?
  Yul fick både matta o kudde i julklapp för flera år sen som jag tjuvlånar ibland, det är toppengrejer.

  Har du testat kiropraktik tillsammans med massage? Om inte så ge det en chans kanske? Kan ge dig ett tips om du inte redan har någon

  • rebecca skriver:

   Hej Lena! Ja, det är ett helskotta :( Jag har sett de där kuddarna och precis innan du skrev så tänkte jag beställa en! Så märkligt :)
   Jag har inte testat kiropraktik, men det kan jag absolut tänka mig att testa. Jag hör av mig till dig på FB! Tack <3

 6. Lisa skriver:

  Yoga! Kanske lite uppenbart sagt av mig som är yogalärare, men jag har ibs också, och jag blir i princip lindrad av yoga. Kanske för att man bli varm inifrån av andningsteknikerna? Lycka till <3

  • rebecca skriver:

   Jag har tänkt testa yoga så himla länge! Känner att det skulle passa mig så bra, jag måste bara komma till skott. Tack för pepp rara du! <3

 7. mimmi skriver:

  Jag var också med om en olycka, dock för nio år sedan. Jag tror att den är lindrigare än din då det tog längre tid för mig att inse vad som hänt med min kropp egentligen. Mitt huvud blev slungat i en karusell, jag satt i en stillastående radiobil och blev då påkörd av en annan. Fick väldigt ont i nacken direkt efter, men smärtan gick över efter en stund. En tid senare kom huvudvärken, och för cirka fem år sedan blev det nackvärk, och ännu senare ryggvärk. Nu måste jag vara försiktig med allt jag gör, får inte gå/sitta/ligga på ett sätt så att det ska börja göra ont. Har inte fått whiplash konfirmerat för mig, men ska försöka söka hjälp och hitta en orsak. Jag avstår från värktabletter så gott det går, dock så använder jag mig av linnex (liniment), har elektrisk värmefilt samt värmekudde som man värmer i micron. Går även till en naprapat (rekommenderas!) som knäcker ryggen, och har speciella inlägg i skorna (jag är sne i höften). Har även kudde och bäddmadrass som formas efter kroppen (väldigt viktigt när man har problem). Inte kul att vara så ung och ha dessa hinder i vardagen. Mycket man inte vågar göra. Hoppas att du hittar bra hjälpmedel! Ska definitivt prova spikmattan. Har du fått någon whiplash-diagnos, och hur gick du tillväga?

  • rebecca skriver:

   Alltså radiobilarna måste ju vara värsta karusellen? De borde förbjudas. Har hört många som fått nackskador i dem! Fy :( Jag är säker på att det är whiplash du har. Det tog jättemånga år innan jag fick en diagnos och det fick jag av en läkare som var specialiserad på whiplashskador. Uppsök en sådan! Jag var hos hur många läkare som helst innan, gjorde prover för reumatisk värk, magnetröntgen i flera omgångar, men det hittades inga större fel, mer än en nackkota som förflyttats en bit, lite som diskbråck. En läkare trodde att min värk berodde på att jag inte åt kött och propsade på att jag skulle börja med det för då skulle värken försvinna (idiot).
   Lycka till! jag hejar på dig.

 8. A skriver:

  Bra inlägg. Jag lever också med kronisk värk och kommer alltid att göra det. Jag har tre kroniska sjukdomar man inte kan bota, symtomen går inte direkt heller att lindra. Jag har snart haft intensiv huvudvärk i fyra år och detta förstör mitt liv. Ändå försöker jag hålla modet uppe och vara positiv, även om jag är sängliggande större delen av dagarna. Det är bra att vi är fler som skriver om detta.

  • rebecca skriver:

   Usch vad hemskt med din värk :( Jag tror att som du skriver så gäller det att vara positiv trots smärta, så att man inte går under. Jag hejar och tänker på dig. Kanske finner du något som mildrar lite snart.

 9. Aj aj aj! Fasen vad jobbigt för dig!
  Men du, den där spikmattan. Trodde att jag var ensam om att faktiskt använda min… Herre, vad bra den här. Total avslappning. Tyvärr har jag nog inga bättre tips än den.

  Ta hand om dig! Stor kram

  • rebecca skriver:

   Härligt att höra att du också är spikmattefrälst! Har också upplevt att de flesta har en, men ingen använder den. Dumt! Vi får sprida ordet! Kram bästa J.

 10. Frida skriver:

  Har tyvärr inga tips att ge men skickar en kram <3

 11. Josefin skriver:

  Tack för att du delar med dig. Jag var också med om en jobbig ridolycka men det var min fot som pajade.
  Värme hjälper för mig, att vistas i ett tropiskt land är underbart, jag kan gå längre än hemma. Och bra skor är ett måste för mig. Kan inte snvända fina skor då får jag ont på en gång. Kan tänka mig att bra skor även hjälper dig med rygg osv. Jag använder ett par från asics.
  Kram!

  • rebecca skriver:

   Tack själv Josefin! En resa till ett tropiskt land får stå på önskelistan. och så ska jag bli bättre på att tänka på vad jag har på fötterna! Kram till dig!

 12. Tanten skriver:

  Tänkvärt.
  Lustigt ändå, det där med spikmattan. Trodde sådana tvshop-mattor bara var humbug.
  Men borde kanske tänka om och prova…
  Det här kommer att låta überhurtigt, men vattengympa funkar mot värk för mig.
  Heja dig och din fina blogg!

  • rebecca skriver:

   Haha! Ja, det är faktiskt inget humbugg. Den fungerar hur bra som helst. Får musklerna att slappna av och kroppen skickar ut sitt eget smärtstillande. Vattengympa har jag faktiskt inte testat ännu. Jag kan oftast inte lyfta armarna när jag har som ondast, men kanske i förebyggande stadium. Tack för bra tips! <3

 13. Ine skriver:

  Så leit å høre at du ofte har store smerter. Synes det er fint av deg å dele! Og så bra at du har funnet noen ting som hjelper. <3

 14. Det hørtes ikke godt ut. Jeg håper du finner noe mer som kan hjelpe deg! For meg hjelper det med en hvete/rispute som man varmer opp i microen. Jeg har begynt å lage slike selv. Jeg bare syr en pose av bomullsstoff eller lin og fyller den med hele hvetekorn eller ris. Så varmer jeg den opp i ca. 2 minutter og legger på den verkende muskelen. Den lindrer og får muskelen til å slappe av :-) Tips, tips!

  • rebecca skriver:

   Jag sydde faktiskt en vetekudde för en tid sedan som jag stoppade med bovete. Ett väldigt bra tips! Ska ta upp det såsmåningom. Tack rara du! <3

 15. Hugo skriver:

  Vetekudde. Att värma i micron. Botar min mensvärk. Är ju inte samma sak såklart men om din kropp reagerar bra på värme. Heja dig!

  • rebecca skriver:

   Jag sydde faktiskt en vetekudde för en tid sedan! Stoppade den med bovete. Det hjälper minsann! Tack för tips :) Kram!

 16. Evelina Magnusson skriver:

  Kan börja med att säga att jag har inte läst de föregående kommentarerna så jag vet inte om du har fått detta tips redan. Testa Back on Tracks produkter. De säljs till exempel hos Hööks

  http://www.hooks.se/ArticleSearch.aspx?orgKeywords=*back*%20*on*%20*track*&keywords=*back*%20*on*%20*track*

  Jag har testat handskarna då jag har problem iskalla händer och de funkar för mig.

  Ha det bra!

 17. Emma skriver:

  Det är så himla bra när folk delar med sig av sånt här. Oftast i blogg- och facebookvärlden av idag delar alla bara med sig av de bra sakerna. Och då tror man att man är ensam med sitt jobbiga, vad det än må vara.

  Jag har inte den hemska typen av problem som du har, och jag är se ledsen att du behöver leva med det. Verkligen!

  Själv har jag problem med att vara för stel i rygg, nacke och axlar. I kombination med stillasittande jobb och tydligen ett högt tryck i huvudet (ej helt utrett ännu) så leder det till mycket ont och perioder med extrem huvudvärk som följd. Så inte samma sak, det förstår jag med. Men det som hjälpt mig så himla mycket är mild träning och mitt nya jobb. På mitt jobb så tar vi alla en gemensam paus på eftermiddagen och gör stretchövningar tillsammans. Det är så himla fint. Gamla och unga som står i grupp och gör övningar som är underliga och gör oss alldeles fnissiga. Och det gör mig så himla avslappnad i axlar och nacke! Vilket underlättar allt det andra eftersom jag spänner mig mindre och känner mig mjukare. Nu har jag börjat stretcha på kvällen innan jag går och lägger mig med vilket gör att jag sover bättre (känns det som iaf) och på morgonen efter att jag duschat och kroppen är lite varm. Bara lite enkla övningar.

  Jag vet inte hur försiktig man behöver vara efter en whiplash. Men finns det något som jag skulle rekommendera att prova så är det lite vardagsstretching. Men kolla först så att det inte är något som kan förvärra. Jag tänker att just nacken är så himla känslig.

  Jag hoppas verkligen att du hittar ett sätt att lindra så du slipper värk. Lycka till!

 18. Kristina skriver:

  Ajajaj – vill du ha en varmvattenflaska? Jag har bott i England i sju år och de har räddat livet på mig i dessa kalla dragiga hus. Innan jag flyttade hit trodde jag bara de fanns i tecknade filmer, men nejdå. De håller värmen jättelänge (jag har ett stickat skydd runt min, annars blir den för varm) och eftersom du bara behöver kokhett vatten är den lätt att värma upp även om du inte har tillgång till el eller så (vetevärmare ser jag många har föreslagit men de kräver ju mikro, dessutom upplever jag att de inte blir lika varma eller håller värmen lika bra som en varmvattenflaska).

  Hör av dig om du vill ha en, jag kan gärna skicka från England.

 19. Malin skriver:

  Kära fina, jag blir så ledsen över att läsa. Jag har väl inga supertips utan att värme är fantastiskt. Jag är kroniskt sjuk, fast i magen, och har ont mest nästan hela tiden. Men värme, det är grejer det. Jag brukar gå runt med vetevärmare i min ulligaste stickade sjal, knyten runt magen. Jag skickar en stor kram till dig!

 20. Ida skriver:

  Hej! Jag har inga tips att dela med mig av, men jag vill bara säga vilken fajter du är! Fint att du delade med dig!

 21. Fransiska skriver:

  Jag vaknade med värk i ryggen en morgon för 10 år sedan och kunde knappt ta mig upp. Vet inte var den kom ifrån. Har provat olika former av medicin, kostbyten, liniment, massage, sjukgymnaster, kiropraktik, yoga, pilates, TENS… Vissa saker lindrade, annat förvärrade, inget hjälpte.

  Nyligen gick jag till en sjukgymnast som jobbar med Feldenkrais-metoden. Jag är så positivt överraskad. Det bästa som hänt mig! Finns terapeuter som är anslutna till landstinget dessutom (högkostnadsskydd).

 22. Elin skriver:

  Måste bara vilken fin blogg du har. Har själv varit med om en trafik olycka med ständig värk. Känns skönt att det finns någon mer än jag som har samma problem. I bland är det svårt att förståelse.

Kommentera

Web Analytics