.
För den som vill göra granskottssirap är det bråda dagar, i alla fall för oss i södra Sverige. Om man har tur finns det några mjuka, ljusgröna skott kvar.
Jag har alltid min näverväska med mig när jag går i skog och mark, man vet aldrig när man hittar något fint eller gott att ta med hem. Att plocka granskott ingår dock inte i allemansrätten, så om du inte har egna granar måste du fråga markägaren först.
Receptet är det enklaste enkla. Varva lika delar socker och granskott i en ren glasburk, sista lagret ska vara socker. Jag använder ekologiskt rårörsocker. Sedan får man ha tålamod, för nu ska burken stå i ett soligt fönster (eller ett växthus) i 1 till 2 månader. Skaka burken en gång om dagen. När sockret är upplöst är sirapen färdig, sila då genom en nätsil eller liknande. Häll upp på en steriliserad glasburk.
Jag använder sirapen som hostmedicin, ringlad över fruktsallad eller på ostmackan. Så ut i skogen och skynda att fynda nu hörrni!
.
.
Åhh brilliant! Jag brukar även göra granskottssoppa, med grädde och muskot. Sååå gott!
Jag ska ut och fynda granskott genast. Har tänkt på det där i sommar, men nu ska det bli av.
Oh, har just gjort Granskottssirap
Kokade den efter 2 veckor tillsammans med lite Vatten, Citronskal & Vanilj.
Mums!
/Evelina – Evelinas Ekologiska
http://www.evelinasekologiska.se/
Oj vad häftigt!
vad kul att höra ifrån dig här igen! och detta påhitt låter ju supercoolt. kanske ska spana i nån hälsokost? *storstadsperson*
Tack för tips. Det ska jag absolut göra, nästa år…
Jag sitter och läser gamla inlägg, så det är ju inte så aktuellt just nu… men har du testat att göra granskottsdricka?
Jag var själv mycket tveksam, men tänkte att jag skulle göra ett försök, och jag tyckte det var riktigt gott! Passar också lite bra att plocka fram i jultid
(min pappa muttrar dock något om mossa när den kommer på tal..
)