Logotyp

att baka en cupcake

Här kommer äntligen cupcakereceptet som utlovat. Fråga gärna om ni undrar något eller om jag missat något alltför väsentligt!

cupcake koppkaka muffins bakelse

Grundrecept12muffinsar:

100
g smör
2st ekologiska ägg
1.5dl strösocker
1tsk vaniljsocker
2dl ekologisk mjölk
4dl vetemjöl
3 msk kakao
2tsk bakpulver
1nypa salt

Gör så här

1.Grundrecept:

2.Sätt ugnen på 200 grader

3.Vispa ägg, strösocker och vaniljsocker poröst.

4.Rör ner smält smör och mjölk.

5.Blanda vetemjöl,kakao, bakpulver och salt och rör ner i smeten.

6.Placera ut pappersformar.

7.Grädda i mitetn av ugnen cirka 10 minuter eller tills de är gyllenbruna och ”torra” inuti. (Provstick med en potatissticka, den ska vara helt torr när när du dragit ut den)


För att få höga och fina muffins kan det vara bra att använda en muffinsplåt eller lite hårdare formar så att de inte flyter ut!

Sen kan man såklart fylla sina muffinsar med vad man vill eller inte alls, men de jag gjorde senast fyllde jag med en vit chokladkräm, eller ganache som det så fint heter. Man kan göra på samma sätt med mörk choklad, det blir nästan ännu godare tycker jag!

Recept för 12 muffinsar:
Vit chokladkräm
200 g vit choklad (eller mörk)

2 dl ekologisk vispgrädde

Gör så här:
  1. Hacka chokladen fint och lägg den i en skål.
  2. Värm grädden men låt den inte börja koka.
  3. Häll grädden över chokladen och rör tills chokladen smält.
  4. Kyl i vattenbad och låt den sedan bli helt kall i kylen. Gärna över natten.

Vispa sedan upp den med elvisp till en fluffig konsistens.Den måste vara helt kall när du vispar den annars är risken stor att den grynar sig och inte går att vispa upp.

När muffinsarna svalnat tar man en tesked och gröper ur dem en aning och fyller dem med lite chokladkräm. Allra lättast är att använda en sprits, men annars går det ju bra med en sked såklart!

Till såhär maffiga cupcakes med fyllning tycker jag nästan att det blir för sött med vanlig frosting därför väljer jag att toppa med nötgrädde som man kan göra på flera olika sätt, men ungefär såhär!

Nötgrädde:
3-4 dl ekologisk vispgrädde
3-4 msk malda eller finhackade hasselnötter
vaniljsocker

Vispa grädden till önskad konsistens och rör ner nötter och vaniljsocker. Blir grädden för hård efter att ha stått i kylskåp kan du röra ner lite vatten i den.
Spritsa på cupcakesen precis innan servering och garnera och dekorera som du tycker är fint och gott!


Publicerat i Om mat. | 0 kommentarer

Kommentera

Web Analytics